Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La llarga història de Massoteres

Aquest petit municipi de la Segarra amb menys de 300 habitants es remunta a més de 900 anys

© EDUARD SÁNCHEZ GIL / JORDI MARQUILLAS
© EDUARD SÁNCHEZ GIL / JORDI MARQUILLAS

DIMECRES 09 MARÇ 2022

Entre camps de secà i alzines se situen tres petits pobles amb una història comuna. Creats a l'Edat Mitjana, a l'empara del castell de Talteüll, s'alcen Massoteres, Talteüll i Palouet.

Dels tres municipis esmentats, Talteüll va ser l'assentament principal durant l'Edat Mitjana. El Castell de Talteüll apareix documentat des de l' any 1014 i es coneix que, a principis del segle XIII, era propietat de Galceran de Pinós el Vell.

Va seguir en mans de senyors feudals fins a la fi de l' Antic Règim i, a finals del segle XIX, el Bisbat de Solsona va traslladar la parròquia a Massoteres, poble del que va passar a dependre. 

El centre històric del poble conserva l' estructura de vila tancada, model típic de l' Edat Mitjana. Tot i que no queden restes del castell encara es conserva un dels portals d'entrada a l'antiga muralla de Massoteres.

A més, a les façanes d' algunes cases senyorials, com can Soler i Cal Pintor, encara llueixen escuts heràldics. I, a dos quilòmetres al nord del municipi se situa l'ermita de Mare de Déu de Camp-real, documentada el 1040.

Actualment, l' economia del poble es basa en el sector primari, amb predomini de l' agricultura de secà, el conreu de cereals i la cria de porcs i aus. Cal destacar que a Massoteres no hi viuen més de 300 persones, per la qual cosa es fa difícil trobar grans superfícies comercials, tot i que sí serveis d'oci com el camp de golf retratat en aquesta fotografia de reflexos.

Font de la informació: La llarga història de Massoteres (lavanguardia.com)