Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història i patrimoni

Descripció del Municipi

El terme municipal de Massoteres, es troba al sector NE de la plana de Guissona i arriba a la ribera del Llobregós, que forma el límit septentrional del municipi. Limita amb els termes de Guissona (W), Sant Guim de la plana (S), Torà (E) i Biosca (N). Comprèn els pobles de Massoteres, cap de municipi, Talteüll i Palou de Torà, a més del santuari de Camp-real.

El municipi complementa l'economia agrícola amb la ramaderia. La demografia moderna és recessiva des del 1887 que assolí 683 h, passa al 1991 a 159 h.
El nucli antic és format per un carrer quasi circular amb carrerons curts i coberts en alguns punts o sense sortida. Cal destacar, Can Soler, de tipus renaixentista, amb portal adovellat, una llotgeta a la cantonada i escuts heràldics i Cal Pintor, amb emblemes nobiliaris. S'entra al nucli antic per un portal i carrer obert per la banda de migdia.
També forma part de l'antic clos l'església parroquial de Sant Salvador de Massoteres, de construcció neoclàssica. Davant aquest conjunt es formà ja des del segle XVIII, un raval i vers els anys vuitanta s'urbanitzà una gran plaça.
Massoteres formà part de la demarcació del castell de Talteüll (i eclesiàsticament també depengué de la parròquia de Talteüll).

Patrimoni Arqueològic, Arquitectònic i Artístic de Massoteres