Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Pere de Talteüll

El primer document on s’esmenta la parròquia de Sant Pere de Talteüll fou en el testament d’Ermengarda de l’any 1065, on la testadora deixa una peça de terra a l’església de Sancti Petri Taltevolio. El 1076 els comtes d’Urgell donaren l’església de Talteüll a la canònica de Santa Maria de Solsona. El bisbe Amat d’Oloró, llegat del pontifici, consagrà l’església.

A Catalunya Romànica l’església de Sant Pere de Talteüll queda definida com “un edifici extremadament singular”, atès que malgrat la seva adscripció als models d’arquitectura llombarda, és l’única església de dues naus i dos absis, quan tradicionalment l’arquitectura religiosa del romànic construeix edificis amb un nombre senar de naus.

L’estructura interior de l’edifici és de dues naus paral·leles, cobertes amb volta de canó, i transcepte.

Els absis no arriben a fer un semicercle i el del N és una mica més petit que el del S, ambdós tenen una finestra de doble esqueixada. L’actual porta d’entrada s'obrí al segle XV o XVI. La porta original, situada al tester del transsepte N, fou descoberta en una restauració de finals del segle XX.