Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Talteüll

Altitud: 481 m

Topònim: Certa teoria fa una aglutinació de la frase expressiva “tal te vull”, referida a algun motiu de la construcció del lloc. Una hipòtesi més sòlida seria la d'un trasllat o una republicació històrica del seu homònim rossellonès “Taltavull”. També fóra possible un paral·lelisme amb el topònim ribagorçà Taüll, i una etimologia bascoide (A)TA-ÚRI > (A)TAÚLI amb el significat literal de “població de la porta”, és a dir, “portella, port de muntanya”, que correspondria a la situació geogràfica de Taüll. Per explicar el nostre Talteüll caldria afegir-hi un primer element, tal volta fóra el cèltic TAL- < TALOS-, “front”, però aquesta és una suposició difícil. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.

El poble de Talteüll s'alça en un tossal prop de la riba esquerra del Llobregós que domina el terme. En el punt més alt es dreça part del vell castell, del qual encara en resta una torre rodona i trossos de mur.

L'església parroquial de Sant Pere, consagrada el 1077, és un edifici de dues naus amb volta de canó i dos absis, un més gran que l'altre, ornats amb arcuacions. On hi hauria d'haver el tercer absis hi ha la porta adovellada d'entrada que dóna a una mena d'atri o entrada a la nau principal. Va ser reformada al segle XIV. Al costat de l'edifici hi ha una torre amb una finestra ogival, que té al damunt un campanar d'espadanya més modern. El conjunt és molt notable des del punt de vista artístic.

La població, edificada al redós del tossal, té un aspecte medieval. Algunes de les cases han estat restaurades, així com l'antic forn comunal.

El castell de Talteüll és esmentat des del 1014.